Hur mycket får en rullstol kosta?

Jag sitter själv inte i rullstol, men har en kompis som gör det. Så jag ber om ursäkt redan från början om jag kanske inte använder rätt ord när jag skriver, det är inte meningen att vara oförskämd eller nedlåtande. 

Vi satt och pratade om min väns handikapp härom dagen och kom in på hur svårt det var att ta sig fram. En sån enkel sak som en trottoarkant kan vara ett stort hinder, och då ska vi inte tala om butiker som har trappor. Men det som gjorde mig mest upprörd var hur mycket det kostar med hjälpmedel. Vill man ha en elrullstol så förstår jag att det kanske kostar några kronor mer med en vanlig? Är det rimligt att betala lika mycket som för en begagnad bil? 

Kommunen är skyldig att hjälpa

Du kan få de hjälpmedel du behöver gratis från kommunen, men vem vill ha en sunkig rullstol som ser ut som den är hämtad från närmsta skrothög liksom? Ingen! Så då får man snällt punga ut med pengarna om man vill ha en snygg rullstol. Min vän berättade om Swemed där de säljer sjukvårdsutrustning av olika slag, där de också har rullstolar. De hade helt OK priser också men jag tycker att det borde finnas ett maxpris. Och att kommunen eller staten sedan går in och stöttar. Det är ju liksom inget man väljer själv att vara handikappad. Och så många är det inte som behöver rullstol i Sverige, det har vi råd med. 

12 Jul 2020