Vad händer om strömmen går på ett fängelse?

De som sitter i fängelse sitter där av en anledning och de flesta av dem vill vi helst att de sitter kvar där tills de avtjänat sitt straff och fått den vård de behöver för att komma ut och bli en vanlig medborgare igen. Kumla är en ort där vi har ett av våra fängelser med allra högst säkerhet och där inne sitter de tyngsta brottslingarna inlåsta. 

Men vad skulle hända om strömmen gick där? Skulle elektriska dörrar öppnas och skulle det innebära att farliga personer kan komma ut? Nja, riktigt så enkelt är det nog inte. Jag har svårt att se att svenska fängelser skulle ha en sån säkerhetsbrist. Men jag har kollat upp vad som händer, och delar med mig här. 

Ett strömavbrott på fängelset

Till att börja med så har de elektriker i Kumla som ser till att rycka ut snabbt och åtgärda fel. Ett strömavbrott på ett fängelse kommer alltså inte bli långvarigt inte. Men innan elektrikern kommit så sker följande:

  1. Alla intagna blir inlåsta direkt vid ett strömavbrott. 
  2. En reservgenerator sätter igång så att övervakningskameror och elektroniska lås fungerar.
  3. En elektriker rings in.

Att låsa in fångar kanske låter svårt men det är det inte. Ett fängelse är uppbyggt i olika sektioner som alla går att stänga av mot varandra. Sedan flyttar man grupp för grupp tillbaka till respektive avdelning där de sedan blir inlåsta i sina celler där de får vänta tills elavbrottet är åtgärdat. De dörrarna har enbart mekaniska lås så de påverkas inte av elavbrottet. Så nu kan du sova lugnare nästa gång du hör om ett elavbrott i Kumla! 

18 Nov 2021