Politiska vindar ger ingen el

Tänk om vi kunde skapa el från arga kommentarer på Facebook! Då skulle världens energiproblem vara lösta för all framtid. Skämt åsido så har vi ett ganska stort problem i Europa just nu. Elkostnader har rusat iväg och det beror på flera olika saker. Kalla vintermånader som gör att vi förbrukar mer än vi kan producera och rysk gas som blivit jättedyr på grund av politiska utspel. 

Varför påverkas vi av de ryska gaspriserna då? Jo vi är med i ett gemensamt avtal tillsammans med andra länder i Europa och då får vi också vara med och betala. Lite dumt kan tyckas. 

Vi måste bygga hållbart

Det enda vi kan göra är att bygga ut vår park med vindkraftverk. Det finns inga alternativ enligt mig. En elektriker i Båstad förklarade för mig att det är viktigt att ha ett jämnt flöde av elproduktion som följer med uppåt när behovet ökar. 

Lite som att öppna och stänga en kran med vatten för att styra flödet. Problemet med vindkraftverk är att man inte kan styra var det blåser. Det är också därför vi måste bygga dem i havet. Där blåser det alltid! Om vi bygger upp 100 parker med vindkraftverk med 100 turbiner i varje så kommer vi att kunna ta elektricitet från några av dem hela tiden. 

Alternativet är att vi gör som i filmen Soylent Green. När man vill ha ström så får man helt sonika hoppa upp på en cykel och trampa. Det skulle ju göra gott för folkhälsan om inte annat! 

15 Feb 2022