Är vi alla lika inför lagen?

Ja ibland kan man verkligen fråga sig om alla är lika inför lagen. Det är väl ingen som tror det - på riktigt? Säg att kungen skulle bli misstänkt för skattefiffel, eller något liknande och han skulle säga: "nu vänder vi blad". Jag har svårt att någon inte skulle hålla med om det, även om de skulle råka vara domare i en statlig domstol. Ingen skulle väl vilja se kungen sitta i fängelse, trots att det faktiskt har hänt i den svenska kungahistorien. Nu var det inte historia vi skulle ägna oss åt i denna blogg. I modern historia har ingen kung eller prins satts i fängelse, och vi hoppas att det förblir så. Slutsatsen är den att om vi inte är kungen av Sverige, lär vi alla bli dömda på samma grunder. Likhet inför lagen gäller definitivt i teorin, men gäller detta även i praktiken?

Rättsskydd för allas chans till rättvisa

Alla försäkringar som vi blir tvungna(?) att ha, har det gemensamt att OM något skulle hända, ska vi inte stå utan hjälp. En hemförsäkring ska till exempel täcka en stämning i en domstol. En bilförsäkring ska täcka att du kör på någon eller att någon kör på dig. En reseförsäkring ska täcka ifall en storm kommer och du inte kan komma hem igen, ja, du fattar. Om du inte har någon inkomst (lön, bidrag eller studielån) och därför antas inte ha råd med en hemförsäkring täcks du av möjligheten att få ett rättsskydd. Det finns vissa saker som inte rättsskyddet täcker. I vissa fall kan du inte få rättsskydd. Det kan du INTE få om du:

  • Har ett ekonomisk underlag som överskrider 260.000 kronor per år. Uträknat enligt formeln: Inkomst – försörjningsbörda (barn), förmögenhet – skulder = ekonomisk underlag.
  • Om tvistens värde bedöms som lägre än vad rättshjälpens kostnad förväntas bli.
  • Tvistens inte bedöms vara av en karaktär där de allmänna medlen ska betala för den.
  • Du har försäkring som ger dig rätt till rättsskydd.
  • Söker för enklare registreringsärenden såsom exempelvis lagfart, intecknande av fastighet eller självdeklaration.
  • Du är bosatt i ett annat land. Med vissa undantag där det måste finnas särskilda skäl.
  • Om det gäller ett brottmål. Då kan du ansöka om en offentlig försvarare direkt hos Sveriges Domstolar. Detsamma gäller olika typer av förvaltningsärenden och då behöver ett offentligt biträde.
  • Läs mer på www.rättskydd.se

    8 Oct 2017