Så får du friska tänder

För femtio år sedan sa dåvarande Vänsterpartiets ordförande, ja, det hette Vänsterpartiet Kommunisterna, tills man 1990 insåg att kommunisterna inte var något att hänga i julgranen(om man säger så): att det är i insidan i munnen man ser om folk är rika eller inte. Sedan kom jämställdhetens 1980-talet, när kleti och pleti tjänade nästan lika mycket som akademikerna. Överklassen har alltid varit överklass, medan medelklassen nästan utjämnades lönemässigt med arbetarklassen. Idag har inkomstklyftorna fördjupats på nytt. Utvecklingen har gått snabbast inom OECD länderna. Tyvärr ser vi exakt samma sak, som Lars Verner en gång sa: det är inuti munnen vi ser vem som har råd med tandläkare och vilka som inte har det. Tandhälsan har blivit en klassfråga på nytt.

Så hur får du friska tänder?

Ja, är det så illa att du inte har råd med bra tandläkarvård, finns det ju små saker du själv kan göra. Vi har ju en relativt god vård så länge vi är barn i det svenska samhället. Under skoltiden får alla barn gratis tandhälsovård. Det delar vi med resten av länderna i Norden, men är unikt jämfört med resten av världen. Vi får i alla fall en bra start i livet vad gäller tandhygien. Men sedan då? Hur ska vi göra för att få friska tänder? Borsta tänderna är det första, skölja tänderna regelbundet med fluor och rensa mellan tänderna med tandtråd.

Undvik allt som är dåligt

Sedan kommer alla råden om vad du inte ska göra; inte röka, inte snusa, inte äta godis och chips. Inte dricka läsk. Drick hellre vatten eller mjölk till maten. Undvik småätande mellan målen. På så sätt får tänderna vila från karies- eller syraattacker i form av socker och sura ämnen som i kolsyra. Ät gärna fluortabletter som du kan köpa på apoteket, och se till att tandkrämen innehåller fluor.

27 Jul 2017